A bárok, kávézok igen kedveltek az olaszok körében. Számukra nem telhet el egy nap, hogy be ne térnének egybe. Az itthonitól eltérően, ha ülve akarunk fogyasztani azért pluszban fizetnünk kell, és ez mindenhol így van a 90centes helytől az 5eurósig. Az itteniek sokszor ugranak be egy kávéra, amihez a ristretto egy tökéletes választás.
Nálunk is lehet már kapni egy-két helyen az espresso kistestvérét, akire igen találó a kicsi a bors, de erős kifejezés.
A kávés csészét a legtöbb helyen előmelegítik, nehogy lehűtse a beletöltött kávét. Sokszor azonban olyan jól sikerül, hogy 2-3percig meg sem lehet fogni.:D
Egy tipikus olaszt nem lehet rávenni arra, hogy délután, este a kávét tejjel fogyassza. Tehát a cappuccinot délelőtt illik fogyasztani. Én mondjuk nem szoktam ezt az íratlan szabályt betartani, de ha rendelek rögtön tudják, hogy nem vagyok olasz..:D
Az otthon is professzionálisan működő kávéfőzők gondolata egyébként egy nápolyi olasz kávézó tulajdonosának fejéből, Achille Gaggiaéból pattant ki, aki megelégelte a kávé elkészítésével járó idő- és aromaveszteséget. Ezért egy – Luigi Bezzera nevű – mérnök segítségével kifejlesztette a készüléket, mely a mai automata kávéfőzők atyja.
Ha először járunk egy olasz bárban, kávézóban rögtön fel fog tűnni a személyzet nagy száma.
A menetrend úgy zajlik, hogy a pénztárnál kell leadni a rendelést és ott is kell fizetni. Az itt kapott blokkunkkal kell a pulthoz mennünk.A nagyobb fagyizóknál is ez a bevett szokás.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: