Pizza,pizza,pizza

Bizonyára már mindenki evett pizzát életében, sok szerencsés pedig már Olaszországban is, elsősorban Északon. Azonban a pizza szülővárosa Nápoly és ezt bátran állíthatom, hogy az itteniek értenek hozzá a legjobban.

 

Aki nem ismerné a pizza történetét, annak bemásolom ide a Wiki egy részletét a teljesség igénye nélkül, pusztán ismeretterjesztés céljából: “A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.

Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port’Alba 18. szám alatt.” Ehhez a pizzeriához volt már szerencsém, nagyon finom, de nekem mégsem ez a kedvencem, mert van jobb;)

De először is magáról a pizzáról: átlagosan 32cm-es, szemben a főleg északra jellemző óriásokkal. A tésztája vékony, a szósz elképzelhetetlenül paradicsomos, itt biztos nem lesz szükségünk öntetre (mellesleg itt nem is adnak hozzá és elég csúnyán néznek az emberre, ha a ketchup és társai felől érdeklődik..:D ). Annyira könnyed és finom, hogy az ember legszívesebben sohasem hagyná abba. A helyiek általában a Margherita pizzát esznek és főleg a bivalytejből készült mozzarellás változatot a “Mozzarella di Bufala”-t. A képen is egy ilyen látható, amit a Pizzeria di Napoli-ban ettem. A hely specialitása, hogy a kis golyócskákat 1-2perccel a tálalás előtt rakják rá a pizzára, így azok megőrzik még valamennyire gombóc formájukat, míg a legtöbb helyen teljesen elfolyik a pizzán.

De hol is együnk igazán jó pizzát, ha Nápolyban járunk? A teljesség igénye nélkül:

Tovább a blogra »