Bizonyára már mindenki evett pizzát életében, sok szerencsés pedig már Olaszországban is, elsősorban Északon. Azonban a pizza szülővárosa Nápoly és ezt bátran állíthatom, hogy az itteniek értenek hozzá a legjobban.
Aki nem ismerné a pizza történetét, annak bemásolom ide a Wiki egy részletét a teljesség igénye nélkül, pusztán ismeretterjesztés céljából: “A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.
Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port’Alba 18. szám alatt.” Ehhez a pizzeriához volt már szerencsém, nagyon finom, de nekem mégsem ez a kedvencem, mert van jobb;)
De először is magáról a pizzáról: átlagosan 32cm-es, szemben a főleg északra jellemző óriásokkal. A tésztája vékony, a szósz elképzelhetetlenül paradicsomos, itt biztos nem lesz szükségünk öntetre (mellesleg itt nem is adnak hozzá és elég csúnyán néznek az emberre, ha a ketchup és társai felől érdeklődik..:D ). Annyira könnyed és finom, hogy az ember legszívesebben sohasem hagyná abba. A helyiek általában a Margherita pizzát esznek és főleg a bivalytejből készült mozzarellás változatot a “Mozzarella di Bufala”-t. A képen is egy ilyen látható, amit a Pizzeria di Napoli-ban ettem. A hely specialitása, hogy a kis golyócskákat 1-2perccel a tálalás előtt rakják rá a pizzára, így azok megőrzik még valamennyire gombóc formájukat, míg a legtöbb helyen teljesen elfolyik a pizzán.
De hol is együnk igazán jó pizzát, ha Nápolyban járunk? A teljesség igénye nélkül:
- Pizzeria di Napoli (Via Marc’Antonio 21, 80125 Naples)
- Antica Pizzeria ( Via Port’Alba 18, 80125 Naples)
- Da Michele – ezen a szent helyen tömte magába Julia Roberts egymás után a pizza szeletek az Ízek, imák, szerelmek-ben. (via Cesare Sersale, 1,80125 Naples)
A helyről érdemes tudni, hogy a város egyik legjobb Margheritaját kínálja, de ha nyugalmasan szeretnénk elfogyasztani egy Quattro Formaggit, akkor ez nem a mi helyünk, mert itt csak Marinarat és Margheritát készítenek és pár fajta üdítőn, vízen és sörön kívül csak a fenséges falatokkal kell beérnünk. Ezen felül kárpótol minket az ár is, mert 12 euróból ketten jól lakni Olaszországban egy étteremben, bár Nápoly olcsóbb,mint északabbra, azért nem egyszerű.
Érdemes egy kevésbé forgalmas napot választanunk és akkor sem fél 8 után, mert igen gyakori, hogy másfél-két órát is kell várnunk, de megéri!
- Sorbillo (Via dei Tribunali, 32 80138 Naples) – a helyzet igen hasonló az előbb említett Da Michelehez, mert itt is sokat kell várni, de nagyon finom a pizza. A hely általában fél 3 és 4-fél 5 között a szieszta miatt zárva tart.
- Pizzeria Attanasio (Via dei Tribunali 379, 80138 Naples ) – ha meguntuk a végeláthatatlan várakozást, a Sorbillotól 50-100 méterre található pizzériába is érdemes betérni, mert a kiszolgálás kifogástalan, nem tartanak sziesztát, a pizza kitűnő és a legforgalmasabb időben sem kell 15-20percnél többet várnunk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: